" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

20 March 2009

Mahathir Syok Sendiri Atau Dah Nyanyuk?

MARAH betul Mahathir Mohamd dengan Zaid Ibrahim yang meminta supaya Yang di-Pertuan Agong jangan lantik Najib Razak sebagai PM. Kata Mahathir cadangan Zaid itu tidak waras dan cadangan orang bodoh.

Katanya kalau dia jadi Yang di-Pertuan Agong dia tidak akan baca pun laporan mengenai cadangan Zaid itu. Mahathir juga merendahkan Zaid sebagai orang yang tidak mempunyai kedudukan tinggi dan tidak layak membuat cadangan itu. Kerana itu juga pandangan Zaid itu tidak perlu dipedulikan.

Mahathir 'syok sendiri' dengan merasakan dia masih dihormati dan disanjungi oleh rakyat. Sepatutnya dia sendiri insaf kerana, hanya segelintar sahaja yang mengelilinginya hari ini. Yang dok arak dia ke sana ke sini adalah 'para pendekar yang tempang, patah kaki dan tidak laku dalam Umno dan kerajaan saja'.

Tetapi Mahathir tetap merasakan para pendekar dan pengikutnya itu masih kuat. Kalau bukan diberi upah sesen dua, pengikut itu juga sudah lama tinggalkan Mahathir terkontang konting seorang diri macam 'orang meroyan'. Dalam pilihan raya umum lalu katanya ada yang mendapat baksis daripada Mahathir sampai sejuta dua. Orang2 ini pula asal dapat makan dia tidak pedulikan apa lagi, yang penting 'perutnya tetap buncit'. Hatta kalau Mahathir suruh makan tahi pun dimakannya 'demi Ringgit Malaysia'.

Kalau Mahathir merasakan dia masih dihormati dan cadangan dia didengar oleh rakyat, saya rasa elok kalau kedua mereka (Mahathir dan Zaid) adakah referendum untuk melihat siapa yang dihormati.

Mahathir juga merendahkan Zaid dengan menyebut orang yang tidak ada prinisp dan konsisten dalam perjuangan, lompat sana lompat sini macam katak. Inilah kalau sudah sampai ke tahap 'nyanyuk' seseorang itu akan mudah lupa apa yang tercokol di hadapan mata. Yang ada di hadapan mata lebih hanyir dan buruk daripada Zaid kalau nak bicara soal prinsip dan moral. Orang yang mengelilingi Mahathir ini bukan sekali lompat parti tetapi semua parti disinggahinya, dan semua orang 'dikencing' oleh mereka.

Kalau nak dikira Zaid lebih baik daripada Mahathir. Zaid tidak pernah dibenci rakyat sampai disembur gas seperti mana dialami Mahathir di Kota Bharu. Perisitiwa semburan gas itu merupakan isyarat jelas kepada Mahathir apakah motif dan tujuannya.

Mahathir sepatutnya faham negara ini demokrasi. Sesiapa pun boleh bercakap dan mengemukakan idea. Samada idea itu bernas, kosong atau pun tidak bemutu, itu hak dia. Rakyat bebas untuk menilainya.

Mahathir ini pun ada perangai tidak baiknya kalau dia sudah bencikan seseorang dia benci sampai habis. Bukan setakat orang itu hidup saja batu nisan orang itu pun mungkin dicemuhnya.

Tengok apa yang dilakukan kepada Anwar Ibrahim? 'Dasar diktator' sesiapa yang melawannya akan dipancung, begitulah Mahathir.

(truckster AIC)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA