" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

17 March 2009

Gobind Dihukum Tanpa Pembelaan

Semalam, di Dewan Rakyat, Saudara Gobind Singh Deo, Ahli Parlimen Puchong telah digantung tugas selama setahun selepas cuba mendapatkan penjelasan berhubung tuduhan yang dilemparkan terhadap timbalan perdana menteri. Mengenali Saudara Gobind yang tuntas serta teguh memperjuangkan keadilan, saya pasti beliau akan terus berusaha untuk mendapatkan penjelasan yang sewajarnya.


Menggantung beliau bukanlah jawapan bagi permasalahan sebenar. Penyelesaian terbaik ialah apabila kedaulatan undang-undang, sistem mahkamah yang bebas serta peranan parlimen kembali dipulih. Hanya setelah itu barulah rakyat Malaysia mengetahui perkara sebenar dan menikmati Keadilan untuk semua.

Berulangkali saya tegaskan dalam ucapan tatkala membahas usul menghukum Saudara Gobind bahawa siapa sahaja tanpa kecuali, yang melemparkan tuduhan, apatah lagi dakwaan keras dan berat saperti kaitan dengan pembunuhan mesti bersedia mengemukakan hujah. Dan orang yang disoal atau didakwa, dalam kes ini, Dato’ Najib berhak menafi dan membela diri.

Malangnya dalam kes ini, keadaan anih dan janggal. Gobind tidak diberi peluang berucap atau memberi penjelasan. Dato’ Najib memilih untuk tidak membuat sebarang kenyataan atau penafian!
ANWAR IBRAHIM

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA