" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

16 March 2009

Bank Sabah Biaya Projek Semenanjung

Parti Progresif Sabah (SAPP) mendesak kerajaan BN Sabah menjelaskan mengapa Bank Pembangunan Sabah (SDB) memberikan pinjaman RM601 juta kepada Perspektif Masa Sdn. Bhd. untuk membangunkan projek kondominium mewah di Ampang, Kuala Lumpur

Presidennya, Yong Teck Lee berkata pinjaman RM601 juta ini menimbulkan kecurigaan kerana ia adalah pinjaman terbesar yang pernah dilulus dan diberikan bank milikan kerajaan negeri Sabah itu.

Kelompok perniagaan tempatan tahu bank2 amat sukar untuk meminjamkan wang mutakhir ini berikutan krisis kewangan global, tetapi SDB nampaknya tidak tahu atau tidak peduli.

Perspektif Masa mendapat pinjaman tersebut dari SDB bagi membiaya projek kondominium bernilai RM1.5 bilion di Ampang, dan SDB digesa menjelaskan apakah pinjaman ini mendapat kelulusan kerajaan negeri.

Pinjaman sebesar itu jika diagihkan di dalam negeri akan membantu memacu ekonomi Sabah menghadapi kemelesetan ekonomi, walaubagaimanapun SDB memutuskan untuk meminjamkan wang itu kepada Perspektif Masa Sdn Bhd seolah-olah Sabah tidak memerlukan dana.

Rakyat Sabah berhak tahu apakah SDB telah bertukar peranan dan bukan lagi institusi kewangan utama memacu pembangunan ekonomi Sabah.

Perspektif Masa sebelum ini menarik perhatian umum apabila ia terbabit dalam perobohan kawasan perkampungan Melayu, Kampung Berembang, di Ampang bagi membuka laluan kepada pembinaan kondominium mewah.

Mahkamah mengisytiharkan perobohan tersebut haram, dan siasatan mendapati ia dipengerusikan oleh Abdul Samad Maharuddin, iaitu bekas pegawai khas kepada MB Selangor sebelum ini.

Tindakan SDB meminjamkan wang sebegitu besar kepada syarikat luar dari Sabah menghakis keyakinan pelabur untuk melabur ke dalam ekonomi negeri itu. Apakah SDB tidak lagi yakin pembangunan di Sabah mapan untuk dikembangkan?

Pemimpin SAPP itu berkata kerajaan negeri dan SDB jangan sekal-kali memandang rendah potensi pengucupan pelaburan apabila para pelabur melihat bank milikan kerajaan negeri memindahkan wang yang amat besar kepada projek-projek di luar Sabah.

Menurut Ketua Menteri Musa Aman, yang juga Menteri Kewangan menyelia SDB, Sabah mempunyai banyak projek2 pelaburan menarik dihasilkan dibawah Koridor Pembangunan Sabah. Apakah projek-projek ini tidak perlu dibiayai?

Atau apakah kerana SDB tidak lagi yakin kepada ekonomi Sabah? Apakah tidak ada projek2 di Sabah yang layak untuk pinjaman SDB? Apakah terdapat projek2 lain yang lebih lumayan untuk SDB?

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA