" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

04 January 2009

Panel siasat dakwaan penyelewengan kontrak AIMST

Sebuah panel tiga anggota telah ditubuhkan untuk menyiasat dakwaan penyelewengan pemberian kontrak oleh sayap pendidikan MIC, Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) bagi Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST) milik parti itu, demikian menurut sumber-sumber.

Mereka menyatakan Lembaga Pengarah MIED, yang bermesyuarat pada hari Jumaat, melantik bekas bendahari agung MIC Tan Sri K.S. Nijhar, untuk mengetuai panel penyiasatan itu, lapor Bernama.

Difahamkan dua lagi anggota panel ialah Timbalan Presiden MIC, Datuk G. Palanivel dan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin MIC Tan Sri G. Vadiveloo.

Sumber parti mendedahkan panel itu diwujudkan atas arahan Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Velu semasa mesyuarat itu.

Ketika dihubungi Bernama, Nijhar mengesahkan pembentukan panel berkenaan dan siasatan rasmi masih belum bermula.

"Saya baru melihat kesemua dokumen berkenaan dan belum lagi meneliti butiran kontrak. Panel ini akan mengadakan pertemuan sebaik sahaja saya mengkelaskan dokumen. Panel ini dibentuk bukan untuk mengenakan sesiapa tetapi untuk memastikan semua perkara dalam keadaan teratur," katanya.

Difahamkan panel itu telah memperoleh kesemua fail berhubung dakwaan penyelewengan itu daripada pejabat MIED.

Dua minggu lalu, Samy Velu memecat Setiausaha Agung MIC, Tan Sri M Mahalingam, 73, dengan menyatakan parti itu memerlukan tokoh muda bagi memegang jawatan itu sebagai satu daripada usaha penjenamaan semula MIC.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk S.K. Devamany, 51, dilantik menggantikan Mahalingam.

Sumber mendedahkan presiden parti berasa bimbang dengan pemberian kontrak yang didakwa ditawarkan pada nilai yang begitu besar.

Mereka berkata panel itu akan turut menyiasat dua kontrak kepada syarikat yang mempunyai kaitan dengan pemimpin kanan MIC.

Kos pembinaan AIMST, yang mula beroperasi setahun lepas, melonjak daripada anggaran asal RM230 juta kepada RM500 juta dalam tempoh 12 bulan, kata sumber.

Sementara itu, Mahalingam ketika dihubungi berkata beliau bersedia untuk disoalsiasat oleh panel berkenaan.

"Bagi saya, tiada apa yang hendak disembunyikan. Saya melakukan seperti apa yang diarahkan Presiden (MIC). Tiada penyelewengan dana atau kontrak pada pihak MIED," katanya. (Malaysiakini)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA