" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

15 January 2009

GGMM Tarik Balik Saman Terhadap Kerajaan Negeri Pulau Pinang Mengenai Papan Tanda

Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM) telah menarik balik samannya terhadap kerajaan Pulau Pinang berhubung penggunaan papan tanda nama jalan dalam pelbagai bahasa di tapak warisan Georgetown.
Kes itu dijadual dibicarakan di Mahkamah Tinggi hari ini tetapi GGMM tidak mahu meneruskan kes itu dengan alasan tidak mampu membiayai kos guaman. Peguam GGMM, Kahirul Azam berkata orang ramai memberi sambutan dingin kepada usaha mengutip derma bagi menampung kos guaman. Khairul mengakui isu itu mungkin belum cukup menyentuh emosi orang Melayu.
Dalam writ saman yang difailkan pada 4 November lalu, gabungan itu memohon mahkamah mengeluarkan perintah menghalang papan tanda itu dinaikkan. Gabungan itu turut memohon satu deklarasi dibuat berhubung Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan bagi mempertahankan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.
Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata saman itu didorong oleh emosi perkauman dan tidak berpijak kepada keadaan sebenar. Menurut beliau langkah kerajaan negeri mengguna papan tanda pelbagai bahasa tidak langsung membelakangkan Bahasa Malaysia.
Writ saman itu telah difailkan oleh Nik Rizman Sapian selaku wakil GGMM dengan menamakan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan kerajaan negeri Pulau Pinang sebagai defendan.

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA