" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

07 January 2009

Mahkamah kekalkan pembebasan Azmin

Mahkamah Rayuan hari ini menolak rayuan pihak pendakwaraya terhadap penghakiman yang membebaskan ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali daripada tuduhan memberi keterangan palsu.

Mahkamah Rayuan hari ini menolak rayuan pihak pendakwaraya terhadap penghakiman yang membebaskan ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali daripada tuduhan memberi keterangan palsu.

Sebaliknya, ia mengekalkan penghakiman Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 2007 yang membebaskan Azmin daripada tuduhan tersebut.

Azmin, yang juga ahli dewan undangan negeri (Adun) Bukit Antarabangsa, dihukum 18 bulan penjara selepas Hakim Mahkamah Sesyen, Akhtar Tahir selepas mendapatinya bersalah membuat satu kenyataan palsu ketika memberi keterangan dalam perbicaraan kes salahguna kuasa terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 9 Mac 1999.

Mengikut perlembagaan, seseorang Adun atau ahli Parlimen boleh terbatalkan kelayakannya sekiranya mereka dihukum denda lebih daripada RM2,000 oleh mahkamah atau dipenjarakan lebih dari setahun.

Azmin, yang merupakan setiausaha sulit Anwar ketika beliau menjadi timbalan perdana menteri, pada mulanya dibebas dan dilepaskan oleh Hakim Mahkamah Sesyen, Hamdan Indah pada 13 Julai 1999.

Bagaimanpaun, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Wahab Patail telah memerintahkan Azmin supaya membela diri.

Ekoran rayuan yang dikemukakan terhadap keputusan tersebut, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abdul Kadir dalam keputusannya pada 1 November 2007, bersetuju dengan keputusan Hamdan membebaskan Azmin. (Malaysiakini)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA