" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

02 July 2009

Pemuda Umno Peralat Wacana Pas

Dewan Pemuda PAS mengajak Pemuda Umno mengadakan wacana terbuka mengenai doktrin politik parti BN itu. Namun tawaran sayap pemuda parti islam itu dipergunakan oleh Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin dan timbalannya untuk melaga-laga pucuk pimpinan PAS.

Ketua Dewan Pemuda Nasruddin Hassan at-Tantawi mahukan wacana ilmiah yang menilai sama ada perjuangan UMNO bertentangan dengan Islam. Beliau mengesyorkan wacana itu diadakan antara beliau dan Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin serta 3 wakil lain dari parti masing-masing.

Nasruddin berkata, "Kita pada dasarnya telah menetapkan tajuk wacana ilmiah, benarkah perjuangan umno bercanggah dengan syariat Islam. Namun dalam perbincangan tadi bersama timbalan ketua pemuda umno, tajuk itu boleh dibincangkan kemudian bagi kesesuaian kedua-dua pihak,".

Tawaran Nasaruddin itu diterima oleh Pemuda UMNO.... dan diperalatkan untuk menyindir pimpinan PAS. "Antara saya dan nasruddin kami tidak ada masalah, kecualilah kalau beliau taksub pada pemimpin beliau," kata Naib Ketua Pemuda UMNO Razali Ibrahim.

Ketua beliau, Khairy Jamaluddin pula mendakwa wacana itu tepat dengan aliran pemikiran UMNO. "Kita melihat tawaran dari Pemuda Pas adalah cadangan yang menepati pandangan kita, pemikiran kita, tentang hubungan dan kerjasama yang bakal dijalin Umno dan Pas," kata Khairy.

Khairy mendakwa pucuk pimpinan PAS telah tunduk kepada tekanan PKR dan DAP bersabit isu kerajaan perpaduan, namun '2 Nasaruddin' dalam PAS mendokong idea itu. Beliau kata, "Ada 2 Nasruddin dalam PAS yang menyokong muzakarah. Ini Nasruddin at-Tantawi yang berserban itu, tetapi Nasaruddin yang Timbalan Presiden itu pun setuju juga,".

Mengulas cadangan untuk wacana Pemuda PAS-UMNO ini , Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub berkata, sebarang bentuk perbincangan tidak boleh berganjak dari pendirian PR yang menolak cadangan kerajaan perpaduan dalam apa jua bentuk.

"Pas dalam keputusan bersama PR dengan jelas menetapkan bahawa apa-apa perkara yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat dalam usaha PR menyumbang meyelesaikan perkara itu, bukan satu masalah. Sebagai contoh membincangkan isu ekonomi, pendidikan, berkaitan undang-undang kuku besi, kita tidak ada masalah untuk berbincang dengan kerajaan. Itu adalah keputusan yang dibuat Majlis Pimpinan Tertinggi PR, jadi harus ada cakap-cakap mengenai kerajaan perpaduan," kata Sallehuddin.

Nasaruddin pula berkata, "Pendirian itu didokong oleh saya pemuda PAS yang tegas mengatakan wacana itu tidak ada kena mengena dengan isu kerajaan perpaduan. Yang diputuskan adalah kerjasama politik, kerjasama penyertaan dan seumpananya. Jadi budaya wacana ini perlu dihidupkan, bahkan TGNA sendiri mengajak kepada perdebatan. Yang penting adalah kemukakan hujah, dan kita akan lihat kebenaran. Wacana itu harus disiarkan secara langsung supaya ia tidak menjadi fitnah dan timbul maklumat yang salah".

(TVA)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA