" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

18 August 2009

TBH: Coretan Inkues Pada 18/8

Cap Jari Siapa di Tingkap Tingkat 14?

Forensik temui kesan cap jari pada tingkap di tingkat 14 Bangunan Plaza Masalam. Patologis kerajaan percaya bahawa Setiausaha Politik kepada Exco Selangor, Teoh Beng Hock, yang ditemui mati dipercayai terjatuh dari ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah membunuh diri.

Penemuan cap jari pada tingkap tempat kejadian bagaimanapun menimbulkan seribu tanda-tanya. Sepertimana kesan DNA misteri yang ditemui pada jaket dan tali pinggang mangsa, cap jari yang dijumpai itu juga tidak sepadan dengan mana-mana saksi. Cif Inspektor Mazli Jusoh di inkues hari ini berkata, kesemua cap jari yang kelihatan pada tingkap tersebut tidak lengkap dan tidak cukup sifat.

Mazli juga mendakwa beliau tidak melakukan sebarang dokumentasi iaitu sama ada mencatat dan merakam sebarang gambar memandangkan tidak ada satu pun yang memenuhi kriteria.

"Dalam kes ini memang ada kesan cap jari tetapi tidak cukup sifat dan ia menunjukkan pengesahan negatif kerana sifat. Ia memerlukan sekurang-kurangnya lapan sifat (untuk pengesahan)," katanya yang dipanggil semula untuk memberi keterangan.

Mazli ketika memberitahu mahkamah, terdapat lebih kurang lapan garisan yang boleh dilihat pada tingkap berkenaan tetapi tidak menepati sifat seperti yang dikehendaki dalam prosedur.

Ketika ditanya peguam Gobind Singh Deo yang mewakili keluarga Beng Hock di bahagian manakah beliau melakukan pemeriksaan, Mazli berkata: "Saya siasat pada bahagian cermin, bingkai cermin serta bahagian bawahnya.

"Dalam kes ini tidak diambil kesan cap jari yang tidak lengkap itu kerana kawasan tersebut berdebu dan berhabuk, sebab apabila diambil, kadang-kadang sifatnya hanya 50-50. Di tempat berhabuk, jalur (garisan pada jari) tidak begitu timbul," katanya. Mazli juga mengakui tahu bahawa kawasan tingkap itu (tempat Teoh terjatuh) digunakan oleh anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk merokok.

Sementara itu ketika soal balas, Mazli kelihatan berang dengan beberapa pertanyaan Gobind terutama mengenai ketiadaan laporan pengesahan cap jari. Mazli sebelum itu menerangkan kepada mahkamah bahawa apabila tiada sebarang cap jari yang lengkap ditemui, beliau tidak akan melakukan dokumentasi dan tiada sebarang laporan akan dicatitkan.

Jawapan beliau itu ditempelak oleh Gobind, "Jadi begitu kamu boleh datang ke mahkamah dan cakap apa saja, yang kamu tidak boleh sahkan langsung cap jari ini?".

Mazli menjawab "Jika tiada (cap jari), tiadalah."

Mengenai kesan air peluh yang tidak diambil dari tingkap itu, Mazli berkata jika spesimen peluh diambil dengan cara calitan ia akan merosakkan kesan jari.

Selepas itu, saksi berikutnya Dr. Prashant Samberkar, pensyarah Patalogi Perubatan Universiti Malaya dipanggil untuk memberi keterangan. Dr. Prashant dalam keterangannya memberitahu penglibatan beliau dalam proses bedah siasat Beng Hock bersama Dr Khairul adalah atas permintaan pihak polis dan bukannya dari keluarga mendiang seperti yang didakwa oleh Dr Khairul sebelum ini.

Dalam keterangannya, Dr Prashant berkata, Beng Hock masih bernyawa selepas jatuh dari tingkat 14 berdasarkan kecederaan yang dialami si mati. Beliau memberitahu mahkamah, pemeriksaan yang dilakukannya menunjukkan tidak ada sebarang tanda-tanda pergelutan atau kecederaan akibat mempertahankan diri. Dr. Prashant menganggarkan Beng Hock mati dalam lingkungan 11.15 malamm pada 16 Julai 2009.

(TVA)

Saksi SPRM tergamam

Ketika Tan Hock Chuan (peguam pihak kerajaan) meminta saksi ke-16 Pemangku Penguasa Kanan SPRM, Mohd Anuar Ismail menjelaskan tentang bagaimanakah siasatan dijalankan ke atas mendiang TBH, Mohd Anuar secara tiba2 tergamam dan tidak dapat menjawabnya. Adakah beliau memang tidak memahami soalan ataupun ada sesuatu yang menghantuinya? Mohd Anuar merupakan pegawai SPRM yang terlibat dalam penyiasat keatas TBH.

Walaupun Tan mengulangi beberapa kali soalan yang sama malah turut mempermudahkan soalan tersebut namun Mohd Anuar masih berada dalam situasi yang sama. Tan menukar soalan adakah beliau (Mohd Anuar) tanya kepada mereka (TBH dan Nadzri) sama ada terdapat apa2 masalah?

Barulah Mohd Anuar lantas menjawab bahawa beliau ada bertanya kepada kedua-dua mereka itu jika terdapat apa2 masalah. Nazdri maklumkan kepada beliau tidak ada apa2 masalah, namun TBH hanya mendiamkan diri.

Jelas Mohd Anuar, rakaman percakapan TBH dibuat antara pukul 1.30 pagi dan 3.30 pagi pada hari yang sama. Beliau sempat memerhatikan keadaan itu antara 2 ke 3 minit dan TBH tidak digari sepanjang berada di pejabat SPRM. Proses rakaman percakapan dibuat dalam keadaan pintu bilik yang sentiasa terbuka.

Mohd Anuar juga memberitahu bahawa selepas menjenguk TBH dan Nadzri, beliau kemudiaanya tidur di sofa di ruang rehat pegawai. Kemudian dalam pukul 3.30 pagi beliau pergi ke tandas dan buat keputusan untuk tidur di surau sehingga pukul 5 pagi.

Dalam prosiding tersebut juga Tan mencadangkan supaya rakaman percakapan TBH oleh pegawai SPRM dikemukakan kepada mahkamah untuk diteliti bagi membantu siasatan berhubung kematiannya.

Tan juga mencadangkan supaya koroner membaca keterangan tersebut terlebih dahulu sebelum memutuskan sama ada ia relevan ataupun tidak untuk diserahkan kepada semua pihak yang terlibat mengendalikan kes itu. Cadangan tersebut disokong oleh Pengarah Perundangan SPRM, Datuk Abdul Razak Musa. Beliau (Abdul Razak) berkata, rakaman itu boleh menunjukkan bagaimana tahap pemikiran dan mental Teoh sepanjang siasatan dijalankan.

Peguam yang mewakil keluarga TBH, Gobind Singh Deo membantahnya kerana pada pendapat beliau, keterangan itu tidak banyak membantu dan ia tidak akan menunjukkan keadaan sebenar TBH sebelum beliau meninggal dunia.


1 comment:

paloi bin mulau said...

apakah cctv tidk merakam siapa yg keluar masuk bangunan masalam tersebut selepas dari waktu kerja? apakah pengawal tidak merekod siapa yg masuk bangunan tersebut selepas waktu kerja?

kalau 2 perkara tersebut direkodkan mungkin ada petunjuk dna dan cap jari misteri tersebut. apakah ada rekod menunjukkan tbh sudah keluar dari pejabat macc?

banyak persoalan yg menunjukkan macc seolah2 tak mahu membongkar misteri kematian tbh.

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA