" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

27 October 2009

TBH: Keluarga Fail Permohonan Gali Kubur Mendiang

Peguam Gobind Singh Deo memfailkan permohonan menggali semula mayat Teoh Beng Hock bagi membolehkan bedah siasat kedua dilakukan oleh ahli Patologi Thailand, Dr Porntip Rojanasunan. Gobind berkata ini bertujuan bagi mencari kebenaran disebalik penemuan Dr Pornthip 20 Oktober lalu.

“Keluarga Teoh Beng Hock telah memfailkan satu permohonan di Mahkamah Shah Alam hari ini, permohonan ini bertujuan supaya mayat Teoh Beng Hock dikeluarkan semula daripada tanah untuk tujuan kami bedah siasat semula untuk mendapatkan pendapat kedua daripada Dr Pronthip, kerana beliau telah memberi alasan-alasan yang cukup jelas bagi menyokong permohonan ini ,”katanya.

Dr Pornthip menemui kesan cekik pada leher serta kesan tusukan pada dubur mangsa. Pakar patologi Thailand itu juga mendapati kesan retak pada tengkorak mangsa tidak konsisten dengan impak akibat jatuh dari tempat tinggi.

“Selepas kematian Beng Hock beliau telah dibedah siasat oleh dua orang pakar forensic iaitu Dr Khairul dan Dr Prasant kedua-duanya mewakili kerajaan. Gambaran yang dikemukakan cukup jelas menunjukkan seolah-olah ada anggota yang terkecuali dari pemeriksaan. Khususnya leher,dan kawasan belakang sebab apabila Dr Pronthip ke mahkamah beliau memberi keterangan yang cukup jelas bahawa beliau menggunakan gambar yang diambil oleh kerajaan Malaysia,” jelasnya.

Hasil siasatan Dr Pornthip menyimpulkan bahawa ada 80 peratus kemungkinan Teoh Beng Hock mati dibunuh, dan kesan-kesan kecederaan dialami semasa mangsa hidup.

“Beliau mendapati daripada gambar-gambar itu terdapat kesan lebam di kawasan leher, satu pemeriksaan dibawah kesan tersebut ada terdapat pendarahan dan ini tidak konsisten dengan tekanan dan jika lihat dikawasan leher tekanan yang berbentuk jari yang menunjukkan Teoh Beng Hock telah dicekek. Selain daripada itu beliau juga menunjukkan keraguan dengan kecederaan di bahagian belakang, kita meminta kepada Tuan Koroner agar memberi peluang kepada Dr Pornthip melihat secara sendiri,”katanya lagi.

Teoh Beng Hock merupakan setiausaha politik kepada Exco Selangor, EAN Yong Hian Wah, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam, selepas disoal-siasat 10 jam tanpa henti oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Beng Hock dipanggil sebagai saksi dalam operasi besar-besaran SPRM terhadap kerajaan negeri Selangor.

(TVS)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA