" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

01 October 2009

TBH: Coretan Inkues Pada 1/10

Abang kedua daripada empat beradik Mendiang Teoh, Meng Kee menafikan bahawa Teoh mempunyai masalah kewangan untuk mengadakan perkahwinan kerana menurutnya Beng Hock mempunyai simpanan sendiri.

Ketika disoal, Peguam Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Abd Razak Musa sama ada dia tahu berapakah kos keseluruhan untuk mengadakan perkahwinan bagi kaum Cina termasuk kos majlis makan malam, kereta mewah dan sebagainya.

Meng Kee berkata, "lebih kurang RM20, 000" untuk belanja perkahwinan mereka yang dijadualkan berlangsung sabtu, 18 Julai lalu.

Abd Razak kemudian mengandaikan bahawa Beng Hock tidak mempunyai sejumlah wang yang banyak untuk dibelanjakan pada majlis perkahwinan sedemikian kerana gaji bulanannya hanyalah RM1,800.

Walau bagaimanapun, Meng Kee berkata, adiknya Beng Hock mempunyai wang simpanan, namun dia mengaku tidak tahu berapa jumlahnya dan jumlah pendapatan bulanan adiknya.

Ketika sesi soal balas, Meng Kee juga bersetuju dengan soalan Razak bahawa mendiang adiknya membuat keputusan untuk berkahwin pada usia yang muda kerana teman wanitanya, Soh Cher Wei sedang mengandung.

Abdul Razak cuba memperlihatkan bahawa Beng Hock menghadapi masalah kewangan dan mempunyai kaitan dengan kematiannya yang dilaporkan pada awalnya kejadian bunuh diri.

Teoh Meng Kee berkata dia mengetahui mengenai berita kematian adik bongsunya, Teoh Bong Hock melalui adik perempuannya, Li Lan pada 16 Julai, pukul 5 petang. Sebaik sahaja menerima berita tersebut, dia bergegas terus ke Plaza Masalam, Shah Alam.

Menurutnya, Teoh Beng Hock tidak pernah menceritakan sebarang masalahnya kepada keluarganya sebelum kematian dan menganggap isu kewangan bukan masalah punca Teoh dikatakan bunuh diri.

Beliau turut memberitahu, adiknya Teoh Beng Hock ingin mengadakan majlis makan malam sempena majlis perkahwinannya pada 3 Oktober. Dia menyifatkan Beng Hock sebagai "seorang yang penyayang dan suka menolong."

Abang Teoh Beng Hock, Teoh Meng Kee, 33, seorang pengurus gudang turut dipanggil untuk memberi keterangan pada inkues yang ditangguhkan jam 5 petang tadi.

Dalam pada itu, diluar mahkamah Gobind menyifatkat dakwaan berkenaan masalah kewangan Teoh tidak bersas dan keluarganya menafikan Teoh mempunyai masalah kewangan.

“Teoh Beng Hock adalah seorang yang bertanggungjawab, beliau bekerja keras untuk menampung perbelanjaan perkahwinananya, isu masalah kewangan yang didakwa itu bukan perkara baru namun keluarganya sudah menafikan perkara ini,” katanya.

Inkues bersambung jam 8 pagi esok.

(TVA)

Pemilik DNA misteri akan diketahui esok

Pemilik DNA lelaki misteri yang dikesan pada tali pinggang dan blazer Teoh Beng Hock akan diketahui esok berikutan adanya penemuan terbaru ahli Kimia.

Peguam Tan Hock Chuan yang mewakili kerajaan Malaysia memaklumkan perkara tersebut dalam inkues kematian setiausaha politik itu di Mahkamah Koroner di sini hari ini dan beliau turut memberitahu bahawa ahli kimia, Dr Seah Lay Hong akan dipanggil semula untuk memberi keterangan berkaitan perkara itu.

Katanya, seorang lagi ahli kimia akan dipanggil untuk memberi pandangan terhadap hasil siasatan Dr Seah itu dan beliau juga akan dipanggil memberi keterangan bagi melengkapkan hasil siasatan.

Laporan terbaru ini merupakan hasil siasatan kali ketiga Dr Seah berkaitan perkara sama yang mana hasil sisatan sebelum ini gagal menemui lelaki misteri yang mempunyai kesan DNA pada keduadua tempat itu.

Dalam siasatan kedua, Dr Seah telah menganalisis profil DNA bagi 157 individu untuk perbandingan, dan mereka terdiri daripada 14 pegawai dari jabatan patologi forensik di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Hospital Kuala Lumpur, 49 pegawai polis, 81 pegawai SPRM, dua tukang cuci, lapan kakitangan penyelenggaraan dan keselamatan dan tiga saksi individu.

Manakala pada siasatan pertama hanya melibatkan 102 tetapi kedua-duanya gagal menemui pemilik DNA misteri ini dan ia hanya dinamakan 'male 1'.

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA