" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

10 October 2009

EGM Berakhir Dengan Kemelut Yang Lebih Besar

Harapan BN agar Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) membubuh noktah kepada perbalahan dalaman MCA tidak kesampaian, malah mencetuskan kemelut yang lebih celaru, apabila kedua-dua Ong Tee Keat dan Chua Soi Lek tersingkir dari pucuk pimpinan.

Usul undi tidak percaya terhadap Presiden Ong Tee Keat diluluskan hanya dengan majoriti 14 undi, sementara usul memulihkan jawatan Timbalan Presiden Chua Soi Lek ditolak dengan majoriti 74 undi. Chua hanya berjaya mengekalkan keahliannya dengan majoriti 109 undi.

Dengan kata lain, EGM yang mencatat peratus kehadiran 96.93% (2,307 daripada 2,380 orang perwakilan) ini melabuh tirai dengan kesudahan yang cukup dramatik, memperlihatkan bagaimana "kuasa ketiga" memainkan peranannya.

Kuasa ketiga?

Ramai yang tidak mengendahkan kewujudan "kuasa ketiga" dalam MCA, ketika Ong berbalah dengan Chua. Malah, siapa sebenarnya dalang di sebalik "kuasa ketiga" ini masih belum dikenalpasti. Desas-desus mula-mula mengaitkan Liow Tiong Lai dan Kong Cho Ha, Naib Presiden MCA kini yang dijangka memperolehi manfaat seandainya Ong dan Chua tersingkir.

Khabar angin juga menyebut nama pemimpin veteran MCA, seperti Chan Kong Choy, Ting Chew Peh, Ong Ka Chuan dan sebagainya, yang tidak berpuas hati kerana terpinggir dalam MCA. Sehingga dua hari sebelum EGM diadakan, pemimpin veteran MCA, Tan Kah Choun tampil mendakwa dirinya sebagai jurucakap untuk "kuasa ketiga".

Pada perhitungan Tan Kah Choun, Ong dan Chua menguasai seribu undi masing-masing. Maka, kira-kira 300 undi yang selebihnya itu akan menjadi "kingmaker". Pandangan yang dilontarkan ini munasabah, namun pelontarnya diperlekehkan memandangkan Tan bukan pemimpin yang berpengaruh pada masa kini.

Namun, ia terbukti tepat apabila pengumuman keputusan EGM petang ini memperlihatkan margin yang sempit di antara Ong dan Chua. Tidak mustahil seandainya segelintir pemimpin menggunakan pengaruhnya untuk menjurus kepada senario ini.

Donald Lim, bekas timbalan menteri pernah dikhianati Chua. Chua dilihat akan berganding dengan Donald Lim untuk pertandingan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden MCA pada tahun 2008. Chua akhirnya masuk gelanggang hanya untuk merebut jawatan timbalan setelah perhitungan untuk memenangi jawatan presiden tidak memihak kepadanya.

Juga, Ong Ka Chuan, abang kepada Ong Ka Ting (bekas Presiden MCA) yang cuba berganding dengan Ong Tee Keat (gambar kanan) dalam pemilihan parti tahun lepas, walau bagaimanapun tidak mendapat sokongan Ong Tee Keat secara terbuka. Ong Tee Keat khuatir dirinya diheret jikalau berganding dengan Ong Ka Chuan kerana suasana dalam MCA yang tidak berpuas hati terhadap adik-beradik Ong. Malah, Ong Ka Chuan yang terpinggir setelah tewas dalam pemilihan parti, semestinya tidak berpuas hati kerana menganggap dirinya diperalatkan.

Pemimpin seperti Ong Ka Chuan, Donald Lim dan sebagainya, walaupun tidak menonjol, namun tetap mempunyai pengikut yang setia. Bilangan dan pengaruhnya mungkin kecil, namun peranannya besar sebagai penentu apabila sokongan parti terhadap Ong dan Chua setanding.

Nasib Ong dan Chua

Dalam senario di mana MCA berpecah kepada dua, maka pemenangnya hanya akan mendapat setengah MCA. Ia mungkin kesudahan yang paling baik untuk MCA buat masa ini kerana tidak memiliki banyak pilihan. Tetapi, apa yang menimpa MCA pada petang ini lebih malang daripada kesudahan yang dijangkakan. Kedua-dua pihak yang masing-masing memiliki 50% sokongan parti semuanya kalah.

Persoalannya, berapa lagi yang tinggal dalam MCA?

Ong Tee Keat sebelum ini mengikat nasib dirinya pada seluruh Ahli Jawatankuasa Pusat, berkata akan meletak jawatan secara kolektif seandainya usul "undi tidak percaya" terhadap dirinya diluluskan dan hukuman terhadap Chua ditolak. Ong kini berdepan dengan dilema apabila salah satu hukuman terhadap Chua ditolak oleh perwakilan.

Lebih-lebih lagi, walaupun "undi tidak percaya" tidak bersamaan dengan usul "pelucutan jawatan" yang memerlukan lulusan dua pertiga, namun Ong semestinya berdepan dengan krisis kredibiliti apabila lebih 50% perwakilan menyatakan pendirian untuk "tidak percaya kepada Presiden".

Untuk Chua (gambar kiri) pula, hasrat beliau untuk menyarung jersi MCA kesampaian, tapi gagal kembali sebagai orang nombor 2 dalam parti, menghancurkan cita-citanya untuk memimpin MCA, bukan sahaja kini, malah pada masa depan. Agak sukar untuk pemimpin yang tercalit dengan skandal seks ini kembali ke pusat pentas politik dalam senario yang sedemikian.

Nasib MCA?


Seandainya AJK pusat berpegang dengan janji mereka, apakah mereka akan meletak jawatan secara kolektif bersama Ong Tee Keat, untuk memberi laluan kepada pemilihan pucuk pimpinan yang baru? Sekiranya kesemua mereka meletak jawatan, bagaimana pula dengan jawatan mereka dalam kerajaan?

MCA kini mengisi 15 kerusi di Dewan Rakyat, empat kerusi dalam kabinet dan tujuh jawatan timbalan menteri. Rombakan semula kabinet semestinya memeningkan Perdana Menteri Najib, memandangkan calon pilihan dalam MCA sememangnya terhad. Seandainya jawatan kerajaan dikurangkan, MCA pula akan dipandang serong masyarakat Cina kerana hilang tempat dalam kerajaan.

Jikalau AJK pusat enggan meletak jawatan sebagaimana yang dijanjikan, ia semestinya bakal menjejaskan kredibiliti pimpinan tersebut, kerana tidak mengotakan janji. Pemimpin muda seperti Liow Tiong Lai, Wee Ka Siong, Chew Mei Fun dan sebagainya akan disindir khususnya oleh pihak pembangkang. Keadaan sedemikian semestinya menyukarkan lagi usaha pemimpin muda MCA untuk mengembalikan keyakinan masyarakat kepada BN.

Lantaran daripada keputusan ini, MCA berdepan dengan kemelut yang lebih besar. Pembubaran AJK dan pemilihan parti baru mungkin antara jalan yang boleh dipertimbangkan. Cuma, berapa masa yang tinggal untuk MCA?

(MerdekaReview)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA