" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

11 November 2009

Kes Asri: Hasan Ali Pertahan Tindakan JAIS

Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali (gambar) hari ini mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menahan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin awal bulan ini atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah.

Hasan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri berkata, tindakan Jais bukan sesuatu yang mencurigakan kerana mana-mana ulama yang ingin memberi ceramah perlu mendapatkan kebenaran dan tauliah Jais.

Kata beliau, pematuhan undang-undang sedemikian perlu untuk mengelakkan penyebaran ajaran sesat.“Adalah lebih baik bagi sesiapa yang ingin menyampaikan ceramah agama (di Selangor) memperoleh tauliah, tanpa mengira latar belakang pendidikan... dengan itu, kami tahu siapa mereka itu dan apa yang mereka ingin sampaikan," kata beliau kepada wartawan di sini hari ini.

Hasan menambah, tindakan itu bukan bertujuan menghalang mana-mana pihak daripada berceramah tetapi hanya mahu mengambil langkah berhati-hati.

Beliau menyatakan demikian beberapa jam selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor menolak usul tergempar yang menggesa agar penahanan Asri oleh Jais diketepikan.

Asri yang ditahan 1 November lalu dijangka didakwa Jumaat ini.

Usul tergempar itu dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang dari PAS, Saari Sungib meminta agar DUN membahaskan penahanan Asri, tatacara Jais membuat penahanan dan keperluan seseorang ulama mendapatkan tauliah menyampaikan ceramah agama di negeri itu.

Saari yang berada di banglo ketika Asri ditahan di Hulu Kelang berkata, Asri telah dilayan seperti seorang "penjenayah berbahaya" sebelum dibebaskan dengan diikat jamin.

Beliau menegaskan, Asri yang merupakan ulama diiktiraf dengan memiliki ijazah Doktor Falsafah seharusnya dibebaskan tanpa syarat.

Isu penahanan Asri turut dikecam oleh Adun Bukit Antarabangsa dari Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali.

Oleh itu, Hasan memberitahu, beliau menghargai pandangan Saari dan Azmin tetapi laporan yang diterima menunjukkan Asri enggan untuk mengikut arahan pegawai Jais dan polis terpaksa dipanggil untuk menahan beliau.

Jelas beliau, orang ramai sewajarnya berlaku adil kepada Jais dan polis yang hanya bertindak atas aduan penduduk tempatan.

(TheMalaysianInsider)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA