" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

26 December 2008

Apakah yang lain juga akan dilarang ke Sarawak?

Kerajaan negeri mungkin menggunakan kuasa Imigresennya untuk melarang kemasukan lebih ramai ahli politik dari Semenanjung, termasuk pemimpin PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, ekoran kebimbangan bahawa semakin ramai rakyat negeri itu menyokong pembangkang.

Ini ekoran tindakan pihak imigresen negeri itu melarang ahli Parlimen Padang Serai (Kedah), N Gobalakrishnan, memasuki Sarawak dua hari lalu. Beliau ke sana untuk menghadiri seminar anjuran PKR di luar bandar Kuching serta untuk menziarahi keluar angkatnya (Iban).
Gobalakrishnan tiba pada jam 5.15 petang Rabu lalu, dan diberitahu oleh pegawai imigresen yang dia dilrang masuk ke negeri itu.

Menurut jabatan imigresen Sarawak, Gobalakrishnan perlu memohon permit untuk masuk ke Sarawak mengikut seksyen 66 (1) Akta Imigresen.Mengikut peraturan, rakyat Malaysia dari Semenanjung tidak memerlukan permit kemasukan ke negeri itu asalkan mereka membawa pasport.

Pegawai imigresen juga memberitahu Gobalakrishnan bahawa mereka bertindak atas arahan dari pejabat setiausaha kerajaan negeri.Beliau telah meminta rakannya dari PKR, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Padungan, yang juga seorang peguam, untuk mencabar larangan tersebut di mahkamah. (Malaysiakini)

1 comment:

Anonymous said...

Sekarang bukan Gobalakrishnan saja yang kena 'block' dari masuk Sarawak, tambah lagi 7 lagi pemimpin pembangkang kena 'black list'! >>Baca sini selanjutnya<<

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA