" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

18 September 2010

TGNA: Pembunuhan Kejam Sosilawati Hasil Fahaman Sekular Umno-BN

KOTA BHARU 17, Sept - Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengingatkan pimpinan negara khususnya Perdana Menteri supaya tidak hanya meletakkan tanggungjawab kepada imam dan lebai sahaja untuk memperingatkan rakyat berhubung isu pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya.

"Sayang sekali apabila tugas memperingatkan manusia agar bertaqwa kepada Allah SWT ini hanya diserahkan kepada imam dan lebai sahaja. Seolah-olah persoalan iman dan taqwa ini hanya boleh disebut di mimbar masjid. Inilah benih yang dituai oleh sekular sekian lama dan kini menampakkan hasilnya.


"Masyarakat diulit dengan demokrasi yang tidak pernah menyebut persoalan iman di dalam sukatan pengajiannya. Apabila iman tidak diperkenalkan, lahirlah generasi kepimpinan yang langsung tidak pernah tertarik untuk mengajak rakyat untuk beriman. Natijahnya, terbentuklah suasana yang kita saksikan pada hari ini," jelas Menteri Besar.

Mengulas pembunuhan tragis itu, beliau berkata tidak ada sesiapa pun boleh menerima perbuatan seorang manusia membunuh orang lain kerana nyawa seorang manusia itu tidak dimiliki oleh sesiapa pun hatta dirinya sendiri.

"Pihak pimpinan negara sepatutnya menjalankan tugas menghebahkan peringatan agar rakyat bertaqwa dan gerun dengan azab kubur dan siksa api neraka.

"Tanpa peringatan seperti ini, tidak ada penghalang yang boleh mendinding manusia daripada melakukan jenayah dan hasilnya, kita mendengar kes-kes pembunuhan kejam berlaku sepanjang masa tanpa mengira bangsa dan agama," tegas Nik Abdul Aziz.

Katanya lagi, Islam melarang membunuh diri kerana nyawa bukan milik manusia. Perbuatan sekejam ini berpunca daripada tidak ada rasa malu dan aib di hati pembunuh.

Tambah beliau, sepatutnya, perasaan malu dan aib inilah yang merupakan jentera keselamatan yang boleh mengawal diri manusia daripada melakukan perkara yang mendatangkan mudarat samada kepada diri sendiri atau orang lain.

Jelasnya, Rasulullah SAW sebagai Perdana Menteri pertama negara Islam Madinah sentiasa mengulang sebut peringatan agar beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT di dalam setiap ucapannya kepada rakyat.

Iman selaku kembar siam kepada Islam adalah penghalang yang paling teguh daripada melakukan jenayah.

Oleh kerana pemimpin negara ini adalah orang Islam, justeru individu yang sangat perlu dicontohi ketika memimpin ialah Rasulullah SAW.

Nik Abdul Aziz mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarhamah yang telah dibunuh dengan kejam bersama pemandu, pegawai bank dan peguamnya.

"Saya harapkan supaya keluarga mereka semua dapat bersabar dengan ujian Allah SWT ini ditambah pula ia berlaku pada saat umat Islam sedang bersedia menyambut Hari Raya Eidulfitri," ujarnya.

Pada masa yang sama beliau melahirkan keyakinan jika perkara ini dititikberatkan oleh kepimpinan negara akan berputik rasa gerun dan takut kepada Allah SWT di hati rakyat.

"Bukan gerun dan takut kepada undang-undang yang dibuat oleh manusia sahaja. Keberkatan dan pencegahan yang datangnya daripada Allah SWT inilah yang akan menjamin kesejahteraan manusia tidak mengira agama apa yang dianuti," tegasnya lagi.

(Suara Keadilan)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA