" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

17 September 2010

Campur Tangan Kuasa Eksekutif Jejas Kebebasan Institusi Kehakiman

KUALA LUMPUR 17 SEPT: Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Gopal Sri Ram menganggap institusi kehakiman negara gagal menjalankan tanggungjawab lantaran campur tangan kuasa eksekutif.

Berucap depan 350 hadirin pada persidangan kebangsaan mengenai integriti di Kuala Lumpur, semalam, beliau berkata, ia disebabkan hakim dilantik golongan majoriti yang terdiri dari pemegang kuasa eksekutif.

Ini, katanya, menyebabkan hak golongan minoriti atau kumpulan yang tidak sehaluan dengan pemegang kuasa eksekutif, gagal kerap terpinggir sekaligus doktorin pengasingan kuasa tidak lagi berlaku.


Beliau juga tegas menyatakan institusi kehakiman gagal melaksanakan tanggungjawabnya kerana golongan hakim kini menjadi perkakas kerajaan dan berminda eksekutif.

"Hakim begitu gelisah untuk membantu eksekutif...dan apabila anda mengetepikan undang-undang untuk membantu mereka, hasilnya ialah penghakiman yang mengarut,” kata Sri Ram.

Tegas Sri Ram, kuasa untuk menentukan atau menghukum adalah eksklusif institusi kehakiman dan tanggungjawab itu tidak harus dinodai pemegang kuasa eksekutif.

Semalam, bekas Presiden Majlis Peguam, Suleiman Abdullah menyifatkan kerajaan pemerintah di Malaysia dilihat lebih gemar melayan hakim sebagai seorang ahli sukan yang perlu patuh kepada setiap telunjuk seseorang jurulatih.

"Sebagai ahli sukan, mereka perlu patuh kepada telunjuk jurulatih dan ahli politik di Malaysia tidak pula akur kepada hakim, sebaliknya menukarkan mereka apabila keputusan tidak memihak kepada mereka..."

Beliau kesal kerana kebanyakan ahli politik tidak menghormati profesion kehakiman dan menggunakan kuasa eksekutif mereka untuk 'menjatuhkan hukuman' kepada hakim yang tidak menyebelahi kepentingan mereka.

(TVS)

No comments:

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA