" Ya.. Allah.., berilah hidayat, hifazat dan maghfirahMu kepada pemimpin kami Imam Mahadi Al-Muntazar walau di mana baginda berada. Selamatkanlah baginda, bantulah baginda, begitu juga para pejuang Islam yang akan bergadai nyawa di sisinya. Ya.. Allah.., selamatkanlah seramai mungkin umat ini dari fitnah dan sihir Dajjal. Ya.. Allah.., bantulah kami menghadapi gelombang-gelombang ujian yang bakal mendatang "


INFO TERKINI GEMPA BUMI SABTU 3 MARCH 2012
8.20 pm -
Gempa bumi kuat bermagnitud 6.7 skala Richter telah berlaku di Tenggara Kepulauan Loyalty. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 22.1 Selatan longitud 170.5 Timur - 6403km Tenggara Tawau, Sabah :- JMM
PRO REFORM VIDEO - Piring Terbang..?

29 August 2010

PAS Kaji Saman Utusan, MAIS

KUALA LUMPUR, 29 Ogos — PAS mengkaji tindakan undang-undang terhadap Utusan Malaysia dan pihak-pihak terbabit termasuk Majlis Agama Islam Selangor (Mais) berhubung isu kontroversi kunjungan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching ke Surau Al-Huda, Kajang.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata laporan akhbar arus perdana itu yang mengatakan Teo memberikan bantuan kepada ahli PAS di surau tersebut adalah satu penipuan dan fitnah yang sengaja diperbesarkan.

“Kita telah bincang perkara ini dalam mesyuarat (bulanan) PAS hari ini dan kita serahkan kepada peguam untuk mengkaji perkara ini terlebih dahulu sebelum membuat keputusan muktamad.


“Selain Utusan Malaysia kita juga akan ambil tindakan kepada pihak yang menyebarkan fitnah termasuk Majlis Agama Islam Selangor (Mais) kerana tidak menyiasat perkara ini terlebih dahulu,” kata beliau ketika ditemui pada majlis pelancaran Kempen Anti Saman Ekor (KASE) di pekarangan Plaza Tol Sungai Besi di sini petang ini.

Beliau berkata, PAS juga akan membantu pengurusan Surau Al-Huda untuk mendapatkan keadilan dan mungkin tindakan sama akan diambil kepada pihak-pihak terbabit.

“Ya, kita juga akan dapatkan kebenaran bagi pihak pengurusan surau itu, kalau apa yang dilaporkan itu fitnah kita juga akan ambil tindakan undang-undang.

“Apa yang saya faham Utusan Malaysia membuat laporan palsu apabila mengatakan Teo menyambaikan sumbangan kepada ahli PAS, memberi tazkirah dan juga memberi ucapan politik,

“Sedangkan beliau (Teo) hanya dijemput untuk memberikan ucapan selepas memberikan sumbangan kepada surau tersebut untuk memperbaiki pagar di kawasan surau itu. Apa yang dilaporkan itu adalah satu penipuan yang nyata,” katanya.

Mais mendakwa tindakan Teo itu telah menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan Mais menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pengurusan surau tersebut.

Majlis itu juga telah mengambil alih pengurusan surau itu.

Dalam kenyataannya malam tadi, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan Teo menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat surau itu yang terletak di Kajang Sental.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Dewan Rakyat tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” katanya.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menegaskan bahawa Mais boleh menyerahkan surat amaran tetapi bukan kepada Teo, sebaliknya Majlis Muzakarah Fatwa.

“Majlis Muzakarah Fatwa telah mengeluarkan fatwa pada Mac tahun ini dengan mengatakan orang bukan Islam boleh memasuki kawasan masjid tetapi mesti mendapatkan kebenaran daripada pengurusan masjid terlebih dahulu.

“Dalam isu Teo ini juga sama kerana beliau telah mendapatkan kebenaran sebelum memasuki kawasan surau itu.

“Jadi ia bukan satu kesalahan, kalau Mais nak beri surat amaran beri kepada Majlis Muzakarah Fatwa bukan Teo kerana yang keluarkan fatwa adalah jawatankuasa itu,” tegasnya.

Dalam satu kenyataan semalam, Teo menjelaskan bahawa kehadirannya di Surau Al-Huda hanya bertujuan menghulurkan bantuan berbentuk sumbangan kerajaan negeri bagi memperbaiki pagar surau berkenaan dan berbuka puasa bersama anggota jawatankuasa serta jemaah surau.

“Oleh kerana saya telah dijemput untuk memberi sepatah dua kata, saya dengan secara ikhlas memberi sedikit penjelasan mengenai program pendidikan kerajaan negeri yang memanfaatkan rakyat Selangor,” katanya.

Mengulas lanjut, Mahfuz berkata tindakan memperbesarkan isu itu boleh memberikan persepsi buruk terhadap Islam.

“Orang bukan Islam melihat akan perkara ini dan tindakan pemimpin Barisan Nasional terutamanya Umno memperbesarkan isu ini akan memberikan tanggapan negatif terhadap agama Islam,” kata beliau yang juga Pengerusi KASE.

Dalam pelancaran KASE itu sebanyak 5,000 risalah diedarkan kepada pengguna jalan raya.

KASE telah dilancar 2 Ogos lalu dalam usaha PAS membela nasib mereka yang menjadi mangsa saman ekor.

(TheMalaysianInsider)

1 comment:

Anonymous said...

saman je laa jgn ckp banyak. ada brani ka?? atau mau main persepsi saja. pengecutt...pi sana nyorok blakang DAP.

HIMPUNAN ARTIKEL-ARTIKEL SEBELUMNYA